Thaiföld élővilága a dzsungelekben és a tengerben.

Élővilág Thaiföldön a növények

Thaiföld trópusi éghajlata miatt elképesztő a zöld területek folyamatos burjánzása. Ebből kevesebbet lát a turista a valóságnál, hiszen a száraz időszakban történik a thaiföldi nyaralás. Legalábbis a 90% utas, biztosan december-január-február- március és áprilisban nyaral. Ilyenkor viszont a szárazság megállítja, sőt erősen kiszárítja a legelőket, ős-erdőket, esőerdőket. Ami viszont a nyári hónapokban ismét lélegzethez, vagyis esővízhez jut. Októberben, novemberben és decemberben érkező vendégeknek, még bőséges látnivaló jut a vízesések hozamából valamint a kék eget teljesen kitakaró lombkoronákból. A tengerparti pálmafák, pandánuszok varázslatos helyszínt adnak a trópusi thaiföldi nyaralás reklámfotóihoz. Az ős és esőerdők lélegzetelállító indái, a hangok, a páfrányok, szintén életre szóló élményt ad a turistáknak. Mire vigyázzunk! A thaiföldi növények bizony tartogatnak meglepetéseket. Csak egy példát emelnék ki helyszűke miatt. Vannak hatalmas levelek, amiket még sosem látott, aki először jár Thaiföldön. Mivel ez általános vad-növénynek számít, ezért mindenki szívesen vág le ezekből, hogy fényképekkel bizonyítsa méretét. Igen ám, de ezekből a levelekből erősen maró lé folyik ki, ami ha rámegy a kezedre, akkor örült viszketést, bőrpirt, sőt esetleg kiütéseket okoz. Mondanom sem kell, hogy megnyalni, szájba venni, esetleg megenni, fulladáshoz is vezethet. 16 évvel ezelőtt, amikor még csak elkezdtem thaiföldi életemet, összekevertem a piacon kapható növény-szárral ezt és levágtam, megpucoltam, megkostoltam. Első pillanatban rendkívül finom volt. Pár pillanat múlva úgy éreztem, hogy komplett hangyaboly került a számba, harmadik már az volt, hogy nem kapok levegőt. Szerencsémre otthon történt a dolog és még időben tudtam vágni a slagból egy darabot... Szóval Thaiföldön a növények esetében, óvatosan!

Élővilág Thaiföldön a tengerben.

A thaiföldi, meleg és tiszta tengerek élővilága, szintén maga a csoda magyar ember számára. Napról-napra hallom a vendégektől a cápa-kérdést. Vagyis az egyetlen olyan dolgot, amitől itt félnivaló nincs és nem is volt. Thaiföldön a tengerben nem a cápától kell félni, hanem semmitől, ha betartasz néhány szabályt! Egyik ilyen szabály: ne fogj meg semmit kézzel, ha nem ismered! Anemónák, virágállatok, korallok csalánozók. Szóval hiába nincs sok medúza, jól összecsípetheted magad mással is, ha nem figyelsz. Természetesen mindez a korallszirtek környékén érvényes, nem pedig azokon a szűz-homokos tengerpartokon, ahol a thaiföldi nyaralás során a legtöbbet fürdeni fogsz. Búvárkodni, szorkerezni sokan szeretnek. Ennek viszont sok értelme nincs a beach-ek homokján. Persze van, akit kielégít egy-két rája, pár lepényhal, de a thaiföldi látnivaló lássuk be, arrébb van. Ahhoz, sziklás, korallos területre kell menni. Itt jön a második tanács. A Thaiföldi Magyar Központ a sorok írásakor 16 éves múltra tekint vissza. Mindent tudunk, mindent ismerünk a víz alatt, a barlangokban vagy esőerdőben. Programirodánk, szállodánk, éttermünk itt van a szigeten, gyere be hozzánk, kérdezz - válaszolunk. Ebben a témában különösen engem (Robit) kérdezzetek.

Állatvilág Thaiföldön, kígyók

A kedvenc témám. Erről nem egy cikket, hanem a teljes tárhelyet tele tudnám írni. Vegyük a lényeget, mindenféle latin nevek nélkül. Itt Thaiföldön a déli részen a leggyakoribb kígyó a repülő sikló. Teljesen ártalmatlan, teljesen veszélytelen. Második helyen áll a kockás piton, amit óriás Pitonnak is neveznek. Szintén ártalmatlan meg persze nem is fogtok látni, mert utóbbi éjjel aktív. Jelen vannak a kobrák, ami nem kígyó, hanem sikló faj, viszont mérges. Aggódni nem kell, sosem fogtok találkozni vele, de ha igen, akkor sem fog megmarni. Előtte ijesztget. A kígyómarás egyébként nagyon fáj, szóval senki ne higgye, ha megszúrja valami pl. magas fűben. A kígyómarás úgy fáj, mintha 50 darázs szúrt volna egy helyre. Turisták félelme: -Robi, ugye nincsenek kígyók?!
De igen vannak, sőt nagyon is kevés ahhoz, hogy számomra kimerítő legyen. Évente tudok fogni egy-egy kobrát vagy kockás pitont, pedig én keresem őket. Tehát ritka szégyen lenne számomra, ha a "kéthetes turista" nagyobb szerencsével járna. Természetesen a három felsorolt fajjal nem ér véget a lista a Thaiföldön élő kígyók tekintetében. Rengeteg mérges vagy nem mérges kígyó él eme hatalmas országban. Pár szó a tengeri kígyókról. Mérges kígyó, ami sosem harap. Bármely siklót vagy mérges kígyót megfogod, megharap. A tengeri kígyó viszont sosem. írhat, mondhat bárki bármit, szívesen megmutatom a velük való játékot a tengerben.

Állatvilág Thaiföldön, madarak

Változatos érdekes látvány fog fogadni titeket, hiszen a legtöbb esetben olyan madarakkal fogtok találkozni, ami Európában nincsen. Persze itt is van veréb, galamb, de például a környezetemben sokkal jellemzőbb a szarvcsőrű madár vagy a nagy bozótkakukk, mint a verebek. Kiemelném thaiföldi látványosság estében a halászsasokat, melyek csodálatos vitorlázása, hangja, valamint vadászata figyelemre méltó.

Élővilág Thaiföldön, a bogarak

Thaiföldön a bogarakban sincs hiány, sőt sok esetben várakozáson felül érdekes vagy éppen méretes egyedekbe lehet botlani. Lásd a magyar programirodában a gyűjteményt. Általában veszélytelenek, a Phuketen élő hatalmas fekete skorpió szúrása is gyengébb, mint egy méh szúrás. Vannak persze szkolopendrák, ami csunyábbat harap vagy éppen vaddarázs rajok az erdőkben, de úgy gondolom, nem fogtok látni ilyeneket. Különösen abból kiindulva, hogy 16 éve élek itt és még nem tudtam 16 skorpiót fogni csak nyolcat.

Állatvilág Thaiföldön, emlősök

Kedvenceim a denevérek, azon belül is a "repülőkutya" nektek viszont sokkal inkább az elefánt lesz a thaiföldi látnivaló.
Mivel nincs már helyem, kitérnék kifejezetten erre. Kérem olvassatok lejjebb!

Magyar állatvédők Thaiföldön.

Megkérnék mindenkit arra, hogy ne akarjon reformálni olyan dolgokban, amihez nem ért. Nagyon vicces, sőt ciki, amit itt a turisták művelnek elefánt kérdésben. (mielőtt bárki azt hinné, hogy kimegyek az erdőbe aszt hazaviszek néhány elefántot:) ) Rögtön értitek. Ha én sosem láttam kutyát, mert marslakó vagyok, de elmegyek Magyarországra, ahol viszont van. Emberek labdát dobálnak, kutya szalad, majd pórázra teszik sőt hazaviszik fogságba. Ez borzasztó! Ergo tilos a kutyát futtatni, fogságban tartani, sőt mindenkinek minden kutyát azonnal el kell engednie a Margit szigeten! De jó lesz kaja nélkül 3000 kutyának, akiknek ráadásul ku***ra hiányzik a gazdájuk! Thaiföldön a nemzeti parkok kivételével minden elefánt gazdánál van. Értsd törzskönyv, regisztráció, állatorvos, tenyésztés biztosítja a szaporodásukat. Fő élelmük az ananász levelek, amik ananász földekről kerülnek teherautókkal hozzájuk. Akkor sétálnak, ha felül rájuk turista és akkor tudják etetni, ha bevétel van ezen. Szabadon engedni senki sem fogja az elefántját, pontosan azért, mint amiért a 3000 magyar kutyatartó a kutyáját. Természetesen bőséggel tehetnénk a természetvédelem vagy állatvilág, növényvilág stb. érdekében, ezzel tökéletesen egyetértek, sőt maximálisan támogatom. Előtte viszont minimális információt gyűjtsünk a témakörben! Szóval ne vigyétek ki a lovakat a népligetbe, mert nincsen elég zab ott, valamint a villamos is elütheti a Könyves Kálmánon. Inkább etessétek, itassátok szeressétek és lovagoljatok!Frissítve: 2020. 08. 07.