Thaiföld időjárása.

Szinte minden turistában felmerül a kérdés nyaralás előtt: - milyen a thaiföldi időjárás, amikor utazni szeretne. Jó lenne tudni a válaszhoz, hogy vajon mikor és hova? Hiszen Thaiföld hatalmas ország, melyben a tengerpartokon kívül a magas hegyek is megtalálhatók. Észak felől a déli irányban ez a távolság mintegy 1650 km. Ami pedig több, mint Salzburg – Athén

Thaiföld időjárása trópusi

Ez ráteszi a bélyegét a növényzetre, páratartalomra, vizek hőmésékletére stb. Azt viszont ne hagyjuk soha figyelmen kívül, hogy Thaiföld nagyon hosszan fekszik észak-déli irányban, ami némi változásokat okoz.

Thaiföld időjárás északon

Thaiföld északi területein már érezhető változás a hőmérséklet tekintetében. December és január a leghidegebb időszak, ilyenkor gyakran 15 C alá esik a hőmérséklet. Előfordulhat azért 26-27 C is, de a napi átlag a fent említett két hónapban 20 C. Itt azért hozzátenném azt is, hogy észak Thaiföldön vannak magas hegyek, tehát cáfolni lehet ezeket az értékeket, ha valaki felmászik a legmagasabb hegyek csúcsára hajnalban, vagy mondjuk a forró vizű forrásban ülve, két centire a víz felett mér hőmérsékletet. Erről jut eszembe egy fontos információ. A thaiföldi időjárás része, hogy az északi területeken a magas hegyekben már időnként megjelenik a hó Természetesen a jelenség nem áprilisra jellemző.

Időjárása áprilisban

Lehetsz északon, délen vagy középen, a gyakorlat szerint ekkor van a legmelegebb hónap. Thaiföld északi részén ez erős kontrasztot jelent a hőmérsékletben. Viszont ez Phuket szigeten nem hoz akkora változást. Itt egyszerűen, mindig meleg van. Éjjel-nappal 30 C a hőmérséklet.

Időjárás a déli országrészben.

Itt már havi hőmérséklet-változásról nincs szó. Kis túlzással kimondhatjuk: minden év 365 napján, éjjel-nappal 30 fok körül van a hőmérséklet. Vitázni persze lehet, hiszen, ha felmegyünk hajnalban a sziget legmagasabb pontjára (500 méter felett) erős északi szélben, eső után, akkor simán mérhető a 25 C. Meg persze előfordult már az egyik évben délután kettőkor a 38 C is szélcsendben a tengerparton. De sose a szélsőségeket vegyük alapul, hiszen, ha egy turista megérkezik bármikor, vélhetően 30 fok lesz amikor kiszáll a repülőből. Ez pedig nem áprilisra, hanem az összes hónapra a jellemző.

Thaiföld páratartalom.

Thaiföldön a repülőből kiszálló utasok lepődnek meg a legjobban! Hiszen a gép rendkívül alacsony 10% körüli páratartalma változik meg egy pillanat alatt 80%-ra. Mindenki úgy érzi ezeket a perceket, mintha „otthon” hideg télen, bemenne egy fűtött üvegházba, ahol pár perce locsoltak. Ez persze hamar megszokottá válik. Tehát egész Thaiföldön alapul vehető a 80%-os páratartalom középértéknek. Vannak persze változások ebben is, mi például Thaiföld déli területén gyakran mérünk 90% feletti értékeket.

Esők.

Ezt a részt egy kicsit viccesre írom, mert ha komolyan venném azt a tízezernyi utasaggódást, ami minket ért itt a lassan két évtized alatt, -akkor már megőrültem volna. Hiszen ettől fél mindenki a legjobban. Vagyis mi lesz, ha a thaiföldi nyaralás időszakában esni fog az eső?! Márpedig, ha valaki a trópusokra jön nyaralni, akkor ezzel számolni kell. Vagyis, Thaiföldön az örök nyár országában, napsütés a fő jellemző, de eső bármikor lehet! A déli részen, különösen pedig Phuketen a legszárazabb hónapok a január, február, március. Április is ide sorolható, de csak a közepéig biztonsággal. Volt már a thaiföldi időjárásban kitolódva ez, egészen május végéig is.

Monszun Thaiföldön.

Közel sem úgy van, mint gondolnátok. Előfordulhatnak esős napok, hetek a magyar értelemben vett nyári hónapokban, sőt ez egészen december végéig is megtörténhet. Ettől függetlenül ilyenkor is több a jó idő, több a napsütés, mint az eső %.

Időjárás Thaiföldön Phuket szigeten

Ebben a kérdésben tudunk a legtöbbet segíteni. Miért? Mert itt élünk, itt dolgozunk. A szálloda tetejére telepített kamerán, mindenki azonnali felvételt kap, hogy milyen az időjárás Thaiföldön Phuket szigeten. Továbbá ugyanitt helyezkedik el egy meteorológiai műszercsoport, mely percre pontosan küldi az adatokat weboldalnak és látjátok, milyen a thaiföldi időjárás..

Időjárás előrejelzés Thaiföldön.

16 évre visszamenőleg rendelkezünk a meteorológiai adatokkal. Ennyi év gyakorlat, valamint a saját műszerek már lehetővé tennék az időjárás előrejelzés posztolását. Kiszámíthatóbb, pontosabb adatokat kapnátok tőlünk, mint a "híres" thaiföldi meteorológiai előrejelzések esetén. A téma kényes, ezért megkérdőjeleződött. Miért? Ugyanis, csak egyszer tévedjünk, a továbbiakban minden más területen is megkérdőjelezhető lehet a szavahihetőségünk. Tehát felszerelés-berendezés ide, sokéves rutin oda, a becsület mindennél többet ér. Ezt nem játszhatjuk el azzal, hogy kilencre mondtunk esőt, pedig fél tízkor lett.

Dél-Thaiföld időjárás adatai havi bontásban.

Adatgyűjtés:
Thaiföld, Phuket sziget, Karon part, Phuket H.C.4 szálloda 35 m tengerszint felett.
A táblázatokban: temperature = hőmérséklet, dew point = harmat pont, wind speed = szélsebesség, wind gust = széllökés, Wind direction = szélirány, precip = csapadék (eső), solar radiation = napsugárzás, UV index = UV mutató. A jobb oldali fotók között találjátok a 2020-as év statisztikai adatait, a sorok írása napjáig.

Fejezet frissítve: 2020. 08. 22.