Thaiföld természeti látnivalók és látványosságok

Barlangtemplomok, barlangok és vízesések Thaiföldön.

A lap elején olyan barlangok kerülnek bemutatásra, melyek Buddhista templom, kolostor, stb szerepet töltenek be. Az ismertebbeket, melyek turisztikai, természeti látnivalók is egyben, egészen Dél-Thaiföldtől északig felsoroljuk és fotókkal is ábrázoljuk. Néhány ilyen barlangtemplom meglátogatását, fakultatív programok keretein belül is teheted, hiszen a Thaiföldi Magyar Központ több ilyet is indít naponta. Ezekről a barlang-túrákról, barlang-látogatásokról a programok között tájékozódhatsz, mely a fenti: "tovább a programokra" gombra klikkelve érhető el. Itt a lapon lejjebb, Thaiföld természeti látnivalók folytatásként a mészkő, mészkő-cseppkő, valamint karszt barlangok következnek. Majd Thaiföld tavi (édesvizi) barlangokat és a tengeri barlangokat ismertetjük, utána pedig a vízesések.

Látványos barlangtemplomok Thaiföld déli részétől északig.

Távolságokat, légvonalban a Thaiföldi Magyar Központ-tól mértük.

Tiger Cave (Tigris barlang), 75 kilométerre tőlünk (légvonalban) Krabiban, majd továbbiakban:
Diamond Cave 80 km szintén Krabi
Monkey Cave (Majom barlang) 67 kilométer Pahang Nga-n
Dragon Cave (Sárkány barlang) 80 km Phang Nga-n
Phraya Nakhon, 516 km Prachuap Khiri Khan
Khao Luang, 612 kilométer Phetchaburi
Cristal Caves (Kristálybarlang) 690 km Kanchanaburi
Wat Tham Phra (Buddha Cave - Buddha barlang) 1345 kilométer Chiang Rai

Thaiföldi természeti látnivalók a hegyekben és esőerdőkben.

A látnivalók és látványosságok felsorolása a szárazföldi barlangok esetében szinte már lehetetlen. Ezért vegyük őket és a lehetőségeket általánosságban. Akár csoportosíthatjuk úgy, hogy a belépő díjas és a teljesen ingyenesek. Mindkettőből bőség áll rendelkezésre Thaiföldön. A belépődíjasok látogatását sok esetben kérheted vezető nélkül is, meg persze vezetővel. A nem fizető barlangok környékén sincs olyan, hogy valaki tiltson bármit. Számomra például ezek az igazi csemegék. Utóbbi helyeket kevésbé ajánlom olyanoknak, akik félnek a denevérektől, mert ezek bizony százas, olykor ezres darabszámban, szó szerint felhőként repülnek el feletted. Szűk járatokban ijesztő lehet azoknak, akik undorodnak tőlük. Khao Sok területen is sok barlangot jártam már be. Voltak közöttük úgynevezett száraz barlangok és amiben patak folyt (Nam Talu). Megközelítése először hajóval vízen, majd erdőben, patakokon keresztül, de végül ott a vizes bejárat. A bejutás is a patakból történik. Első időszakban térdig, derékig sétálva, majd kicsit úszva és így tovább... Szintén itt Khao Sok-on találhatóak olyan lehetőségek is, amelyek közvetlenül a tóból, hajóból, vagyis bambusz-tutajból bejáratosak. De megtalálhatóak a víz alatti búvárkodásra, merülésre alkalmas barlangok is. Akár két tó összeköttetése a föld alatt. Bárkivel szívesen beszélgetek ezekről a természeti látnivalókról, Phuketen a Magyar Központban.

Jó tanácsok barlangászáshoz

Aki nem gyakorlott barlangász, az simán nekiállhat egyetlen lámpával a feltérképezésnek. Soha ne bízd magad egyetlen fényforrásra! Mindig legyen nálad tartalék, sőt, ha egyedül lennél, akkor akár kettő is. Kényes ruhában el se kezd! Minden barlangban koszos leszel, különösen akkor, ha szűkebb járatokat is felderítesz, ahol mászni, kúszni kell. Azoknak a barlangoknak esetében, ahol létező nyoma van az átfolyó víznek, esős időszakban felejtsd el! Hirtelen jött, hatalmas esőzést a barlangban nem látod, de mire észreveszed, hogy megindul a víz és emelkedik, akkor már késő lehet. Biztosan emlékeztek arra a barlang balesetre Thaiföldön Chiang Rai-ban, amikor 12 diák és 1 tanár, 18 napon keresztül kaja nélkül volt beragadva, mire kimentették őket 40-50 centis járatokon, hosszan a víz alatt... Tehát ésszel!

Barlangok a tengerben, mangrove mocsarakban.

Ezek a thaiföldi természeti látnivalók, már sokkal inkább ajánlottak a hétköznapi turistáknak, családoknak, sőt gyerekeknek is. Phuket sziget mellett jócskán adódnak a lehetőségek a közkedvelt hajós programok keretein belül, amikor a barlang-kajakozás is része a hajókirándulásnak. Ezek vezetett kajakok, a vendégeknek csak ücsörögni kell és a guide tizenöt ezredszer is végigmegy a megszokott útvonalán. Fotóztok, filmeztek, gyönyörködtök, majd vissza visznek Titeket a hajóhoz. Ilyen például a James Bond szikla hajótúra, ami a programjaink között szintén megtalálható. Ennél kicsit merészebb az Ao Luek-ben található mangrove mocsár és a belőle nyíló barlangok. Aki nem fáradékony, annak ajánlott, hiszen itt vezető ugyan van, csak nem a Te kajakodat evezi. Ebben a variációban 4 km-t magad evezel, egyedül egy kajakot vagy családoddal. Szintén a fakultatív program listánkban megtalálod, Dzsungel 4-es a neve. Vagy itt van például a Viking Cave, mely a híres Phi Phi szigetek hajó kirándulásunk egyik megállási pontja. Bár ez a barlang a turisták számára nem használatos, de érdekességet azért rejt a hely és a story. Bővebben erről (is) a magyar programirodában Thaiföldön Phuket szigeten.

Thaiföld természeti látnivalók a vízesések

Phuket szigeten található vízesésekkel kezdek, mert itt vannak az utasaink. Nekik könnyen elérhetőek ezek. Kihagyható a drága taxi, tuktuk, ha Phuket vízesések látogatása programokat választjátok. Egyik ilyen programlehetőség, amikor a két vízesést, egy azon programban teheted. Ezek Phuketi esőerdőben találhatók. Neveik: Bang Pae vízesés és Ton sai vízesés. Van Phuketen egy harmadik a Kathu vízesés, ez viszont kevésbé látványos, mint a másik kettő.

Thaiföld természeti látnivalók, látványosságok: thaifold@phuket.huFejezet frissítve: 2020. 08. 27.