Thaiföld utazás | repülőjegy, oltás, vízum, útlevél

Ezen a lapon a thaiföldi utazás időszakára adunk hasznos információkat. Mit vigyek magammal Thaiföldre? Hogyan öltözzetek az utazás időszakára? Meddig érvényes az útlevelem? Mire figyeljek átszálláskor a repülőtereken? Alábbiak a jelen sorok Írásakor érvényesek, de későbbiekben a repülőterek, légitársaságok, törvények, módosíthatnak rajtuk.

Hogyan öltözzek a thaiföldi utazás időszakára?

Cipő vélhetően lesz a lábadon induláskor. Máris tedd fel magadnak a kérdést, - fogod használni Thaiföldön? Ha igen, akkor jó és nem is kell másik. A repülési idő hosszú, ezért ez a cipő kényelmes legyen! Lehet természetesen kényelmetlen is, csak ebben az estben könnyen le tudd venni, mert a repülés alatt végig egy zárt cipőben utazni, kényelmetlen lesz. A turisták 50%-nak be is dagad a lábfeje, bokája, ami napokig úgyis marad a megérkezés után. Ezt kiküszöbölhetitek azzal, hogy gyakran felálltok, sétáltok, WC-re mentek vagy éppen ülő helyzetben mozgatod a lábad. Bokakörzés, sarok emelgetés, sőt egy csomag a lábad alá, amire fel tudod tenni a lábad időnként, sokat segíthet.

Strandpapucs.

Egész nyaralást a leszállástól a felszállásig ebben fogod tölteni. Különösen kényelmetlen cipő esetén a strandpapucs, legyen kéznél a repülőn, vagyis ne a feladós, hanem a kézipoggyászba tedd! így a lehetőséget adsz magadnak a papucs használatára már a repülőgépen.

Nagykabát.

A turisták rendszerint a magyar télből érkeznek ide a thaiföldi forró nyárba. Amennyiben ismerősöd vitt ki a repülőtérre, nyugodtan hagyhatod a nagykabátot nála. Majd visszahozza, amikor hazaérkeztél, hiszen ő fog jönni érted remélhetően. Ruházat. Többen panaszkodtak arra, hogy fáznak a gépen és tranzitokban, valamint megsülnek a leszállás után. Öltözz rétegesen és mindkettőt elkerüld! Nyugodtan vehetsz a póló alá trikót. Ezt most biztos sokan megmosolyogjátok. :) Viszont rendkívül praktikus lesz a leszállás után, trikóig levetkőzni. Melegebb pulcsi, kardigán, viszont legyen nálad, mert sok esetben nincs túl meleg a repülőgépeken. Ugyanez a helyzet a tranzitokban is. Gyakori hiba, amikor a turisták a thaiföldi utazás alkalmával, sok meleg ruhát is bepakolnak a feladós bőröndbe. Ne felejtsd el, Thaiföld egy igen meleg ország. A nyaralás idejére egyáltalán nem kell meleg ruha, rajtad pedig lesz egy.

Nyári ruhák tömkelege

Természetesen, egyik verzióban bepakolhatsz annyi ruhát, ami esetlegesen elegendő lesz a thaiföldi nyaralás idejére és hazaviszel 25 kiló szennyest. A jó megoldás sosem ez! Minden sarkon mosodák vannak. Odaadod reggel, elhozod délután. Felesleges hat pár cipő a bőröndben, miközben az utazás első pillanatától kezdve az utolsóig, úgyis strandpapucsban leszel. így a fiúknak akár 2 rövid gatya (ami fürdőnadrágnak is jó), 2 póló vagy trikó is elegendő lehet a csomagban. Lányoknak pedig 2 miniszoknya, 2 topp és 2 fürdőruha.

Törölközők.

Szállásainkon, mindegyik szobára személyenként 3 törölközőt adunk. Ezek cseréje is folyamatos. Van a fürdőszobai, tengerparti és egy kicsi pluszban bármire. Innentől kezdve tőled függ, hogy szeretnél-e hozni még magaddal. Véleményem szerint felesleges.

Miért jó kevés holmi a thaiföldi utazás esetében?

Kivétel nélkül minden utas szenved a nyaralás utolsó napján, mert túl van a repülőgépre vihető súlyhatáron. Abból sosem fogtok kidobni semmit, amit a Thaiföldön vásárolni fogtok, tehát mennek a szemétbe a Magyarországról hozott cipők, hiszen ezek a legnehezebbek a ruhák között. Szóval bepakoltad, elhoztad, nem hordtad, de most fájó szívvel kidobod.

Thaiföld - árak - vásárlás

Sokan mondják, hogy megdrágult Thaiföld. Én ezen módosítanék, mert nem Thaiföld drágult meg, hanem a forint romlott el nagyon. Persze vannak kivételek, mert a tojás és a zöldség valóban drágább lett 16 év alatt, viszont a taxi, tuktuk, szállás, programok, póló, fürdőnadrág stb. pontosan annyiba kerül most is mint 15 éve.

Thaiföldi utazás, útlevél és érvényessége

Útleveledet induláskor ne felejtsd a lakásban! Ez elég fontos lehet. Valamint még hetekkel a thaiföldi utazás előtt, ellenőrizd a lejárati dátumot! Ugyanis a jelen jogszabály szerint útlevelednek, minimum hat hónapig kell érvényesnek lennie belépéskor. Én ehhez hozzátenném a következőt: több alkalommal érkeztek már hozzánk utasok, akiknek a szállodába történő be-check-koláskor, mi vettük észre, hogy útlevelük 2-3 hónap múlva lejár. Lehetett szerencse vagy a thai határszolgálat figyelmetlensége, de inkább ne játszatok vele! Ha utazás előtt van idő megcsináltatni, akkor inkább legyetek túl rajta!

Repülőjegyek

Sokan félnek attól. hogy otthon ne felejtsék a kinyomtatott repülőjegyet. Volt már rá példa, amikor a reptérről mentek vissza utasok ezért. Jó tudni arról, hogy útleveled alapján vagy jogosult utazni. Vagyis ha nem találnak így a rendszerben, akkor hiába is lobogtatod a kinyomtatott repülőjegyedet, semmire sem mész vele.

Vízum

Magyar útlevél esetén a jelen szabályok szerint, vízum nélkül tartózkodhat bárki Thaiföldön 30 napot. Ezt lehet még itt helyben meghosszabbítani újabb 30 nappal. Vízum annak kell, aki két hónapnál hosszabb ideig szeretne itt lenni. Mivel a turisták általános nyaralása 10-14 nap, ezért most bele sem megyek a további verziókba. Aki hosszabb időre utazik Thaiföldre, írjon nekünk és nálunk történő szállásfoglalás esetén mindenben segíteni fogunk.

Kiérkezés a repülőtérre

Felszállástól számítva, legalább 2 órával hamarabb érkezz ki a repülőtérre Ez különösen akkor érvényes, amikor hagyományosan check-kolsz. Általánosságban 45 perccel a felszállás előtt zárják a checking-et, mivel ugyanez a személyzet fog segíteni Titeket a kapuknál (Gate)

Utazás a repülőgépben

Miután beszállt mindenki a repülőgépbe, bezárják a gép ajtaját és "elgyalogol" a repülő a felszállópályáig. Ez idő alatt elmondják, imitálják a biztonsági tanácsokat. Be kell majd kapcsolni a biztonsági öveket, melynek itt még annyi értelme sincs, mint a kocsikban, de mindegy. Amikor a repülő elérte a biztonságos repülési magasságot, már ki lehet kapcsolni, sőt erről tájékoztató jelzés is kigyullad. Innentől kezdve felállhatsz, mehetsz WC-re vagy elővehetsz bármit a fejed felett elhelyezett kézipoggyászodból.

Étkezés, italfogyasztás az utazás alatt

Természetesen minden reggeli, ebéd és vacsora időben választható ételeket szolgálnak fel az utasoknak. Rendszerint kérdezik, hogy csirke vagy sertés, esetleg vega. Akik semmit sem beszélnek angolul, nem árt megtanulni: "csiken" a csirke és "pork" a disznó, "fis" a hal, "biff" pedig a marha. (pontosan tudjuk, hogyan kell leírni, azokat segítettük, a fonetikusan írt szavakkal, akik semmit sem beszélnek angolul!) Italokat gyakrabban kínálják az utazás alatt. Szinte óránként tolják végig az italos kocsit, melyben a járatoktól függő italválaszték van. Ha viszont Te a köztes időben szomjaznál meg, akkor sem kell várnod. Felállsz, hátramész a "stewardess -ekhez" és szólsz...

Átszállás

Nagyon régen Budapestről még volt közvetlen járat Thaiföld Phuket szigetére. Jó ideje viszont, egy átszállás van beiktatva, ami a légitársaságoktól függően, lehet Moszkva, Dubai, Doha, Egyiptom, Isztambul stb. Itt leszállnak a repülők, tranzitba lesztek küldve, majd pedig egy nagyobb gépbe fogtok átszállni. Mi is történik valójában? Általában egyik ország sem tud annyi utast összeszedni, akikkel minden nap megtölt egy thaiföldi repülőt. Ezért például Európából az országok utasait ezeken az úgynevezett központi, átszálló repülőtereken rakják össze. Minden ország járata, más-más időben ér földet és ezáltal történik a rövid vagy hosszú átszállási idő. Sokszor pont Ti magyarok vagytok szerencsések abban, hogy az utolsó leszálló járat a budapesti. Ezáltal a legkevesebb az átszállási idő. Ilyenkor kapjuk a leveleket, hogy féltek megvenni a jegyeket, mert kevés idő lesz az átszállásra. Figyelem! A légitársaság érdeke a turisták összegyűjtése a teli gépek érdekében. Nem fog a járat felszállni, ha még hiányzik 60 utas. Miért? Mert a szabályzatban benne van a turisták eljuttatása a célállomásra. Ha viszont a következő gépen nincs meg például ez a hatvan hely, akkor az nagy problémát jelent a légitársaságnak. Tehát ne aggódj, sürgetni fognak, de megvárnak! Tudok persze ritka eseteket arról, hogy elment a csatlakozó gép, de minden ilyen verzióban, hatalmasat késett a budapesti járat. Tehát sose bánjátok, hanem örüljetek annak, ha az átszállás ideje csak 1 - 2 óra. Átszálláskor a kézipoggyászt kell kivennetek. A feladott nagy bőröndöket a repülőtéren átszállítják, átteszik a thaiföldi gépbe!

Beszállókártyák

Általánosságban, még Budapesten adják ki a beszállókártyákat erre a járatra is. Vannak esetekben akkor, amikor átszálltok a másik repülőtéren. Minden egyszerű lesz, nincs ok aggódásra azoknak, akiknek ez lesz az első thaiföldi utazás vagy mondjuk életükben először ülnek repülőre.

Oltás, gyógyszerek.

Thaiföldön, különösen pedig Phuket szigeten, 80 méterenként vannak a gyógyszertárak. Bármit vehetsz, bármi kapható. Receptre nincs szükség, árak pedig jók. Akinek az utazás alatt is gyógyszerre van szüksége, természetesen hozza magával. Oltásra semmiféle szükség nincsen! Megtippelni sem tudom, mire kellene oltás?! A doki thaiföldi útjába például biztosan segít. Láttam már nálunk olyan sárga turistát a 80 000 Ft-os oltáscsomag után, akire azt hittem kínai.. :) Döntés a tiétek...

Thaiföld, érkezés leszállás

A leszállás Phuket sziget nemzetközi repülőterén történik. Saját vendégeink erről a teljes folyamatról kisfilmet kapnak, még az indulás előtt. Ebben minden információ benne van, amit jó tudni a megérkezésről. Ha átlépsz itt a repülőtéri transzfer gombra, akkor már most is megnézheted.

Thaiföld utazás, szállásfoglalás: thaifold@phuket.hu

 

Frissítve: 2020. 09. 21.